κολπική μυρωδιά πότε να δω έναν γιατρό

Κολπική οσμή είναι οποιαδήποτε οσμή που προέρχεται από τον κόλπο. Είναι φυσιολογικό ο κόλπος σας να έχει μια ελαφρά οσμή. Αλλά, μια ισχυρή οσμή του κόλπου – για παράδειγμα, μια “ψαραρισμένη” μυρωδιά – μπορεί να είναι ανώμαλη και να υποδεικνύει ένα πρόβλημα.

Μια ανώμαλη κολπική οσμή συνήθως συνδέεται με άλλα κολπικά σημεία και συμπτώματα όπως φαγούρα, καύση, ερεθισμό ή έκκριση.

Πλένετε την εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια κανονικών λουτρών ή ντους, χρησιμοποιήστε μια πολύ μικρή ποσότητα ήπιου σαπουνιού και νερού. Όλοι οι υγιείς κόλποι περιέχουν βακτήρια και ζύμη. Η κανονική οξύτητα του κόλπου σας κρατά τα βακτηρίδια και τη ζύμη υπό έλεγχο. Αλλά το σπάζοντας μπορεί πραγματικά να ανατρέψει αυτή τη λεπτή ισορροπία.

Η κολπική οσμή μπορεί να ποικίλει σε όλο τον εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή αμέσως μετά το σεξ. Η κανονική εφίδρωση μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπική οσμή. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό για να κάνετε ντους ή να χρησιμοποιήσετε ένα κολπικό αποσμητικό για να μειώσετε την κολπική μυρωδιά, αυτά τα προϊόντα μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον ερεθισμό και άλλα κολπικά συμπτώματα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα – μια υπερανάπτυξη των φυσιολογικών βακτηρίων του κόλπου – είναι η πιο κοινή κολπική λοίμωξη που προκαλεί κολπική οσμή. Η τριχομονάση – μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη – μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπική οσμή. Οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόρροια συνήθως δεν προκαλούν οστικές οσμές. Ούτε και οι μολύνσεις ζύμης.

Γενικά, αν έχετε κολπική οσμή χωρίς άλλα κολπικά συμπτώματα, είναι απίθανο η κολπική οσμή σας να είναι ανώμαλη.

Αν ανησυχείτε για μια ανώμαλη ή επίμονη κολπική μυρωδιά, επισκεφτείτε το γιατρό σας – ειδικά εάν έχετε άλλα σημεία και συμπτώματα όπως κνησμό, κάψιμο, ερεθισμό ή έκκριση.

Εν τω μεταξύ, για να ελαχιστοποιηθεί η κολπική οσμή

επισκεφθείτε το γιατρό σας