χορήγηση βιταμίνης b12

Οι παρακάτω δόσεις βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, δημοσιεύσεις, παραδοσιακή χρήση ή γνώμη εμπειρογνωμόνων. Πολλά βότανα και συμπληρώματα δεν έχουν ελεγχθεί διεξοδικά και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν μπορούν να αποδειχθούν. Τα εμπορικά σήματα μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, με μεταβλητά συστατικά, ακόμη και μέσα στο ίδιο εμπορικό σήμα. Οι παρακάτω δόσεις μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα προϊόντα. Πρέπει να διαβάσετε τις ετικέτες προϊόντων και να συζητήσετε τις δόσεις με έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν αρχίσετε τη θεραπεία.

Οι συνιστώμενες διαιτητικές ποσότητες (RDA) είναι 2,4 μικρογραμμάρια ημερησίως για ηλικίες 14 ετών και άνω, 2,6 μικρογραμμάρια ημερησίως για έγκυες γυναίκες και 2,8 μικρογραμμάρια ημερησίως για θηλάζουσες γυναίκες. Τα άτομα άνω των 50 ετών θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο RDA με την κατανάλωση τροφίμων ενισχυμένων με Β12 ή με τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12. Συμπλήρωση των 25-100 μικρογραμμάρια ημερησίως χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης Β12 στους ηλικιωμένους. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό και φαρμακοποιό για χρήση σε άλλες ενδείξεις.

Για τις πληγές του καρκίνου, η βιταμίνη Β12 υπογλώσσια (κάτω από τη γλώσσα) χορηγείται καθημερινά για έξι μήνες.

Για αρθρίτιδα, λήφθηκε ολική ημερήσια δόση 1,5 mg βιταμίνης Β12 από το στόμα σε διηρημένες δόσεις των 0,5 mg τρεις φορές ημερησίως για έξι μήνες.

Για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, 125-2.000 μικρογραμμάρια κυανοκοβαλαμίνης έχει ληφθεί από το στόμα καθημερινά έως και 2,5 έτη ή και περισσότερο. Πεντακόσια μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 υπογλώσσια (κάτω από τη γλώσσα) έχουν χρησιμοποιηθεί καθημερινά για έως και τέσσερις εβδομάδες. Οι ακόλουθες δόσεις έχουν δοθεί ενδοφλεβίως (μέσω των φλεβών): 1.000 μικρογραμμάρια ενδομυϊκής κοβαλαμίνης μία φορά ημερησίως για 10 ημέρες (μετά από 10 ημέρες, η δόση μεταβλήθηκε σε μία εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες, ακολουθούμενη από μία φορά κάθε μήνα για τη ζωή), 1.000 μικρογραμμάρια ενδομυϊκή κυανοκοβαλαμίνη που χορηγήθηκε στις ημέρες 1, 3, 7, 10, 14, 21, 30, 60 και 90 της θεραπείας. Για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 που προκαλείται από τη μακροπρόθεσμη θεραπεία με PPI, το ρινικό σπρέι κυανοκοβαλαμίνης έχει χρησιμοποιηθεί για οκτώ εβδομάδες. Η ακριβής δοσολογία είναι ασαφής. Μία μελέτη εξέτασε ενδορρινική θεραπεία αντικατάστασης βιταμίνης Β12 (500 μικρογραμμάρια εβδομαδιαίως).

Για την πρόληψη της αναιμίας, λήφθηκαν οι ακόλουθες δόσεις από το στόμα: 2-10 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 καθημερινά σε συνδυασμό με σίδηρο και / ή φολικό οξύ για έως 16 εβδομάδες, 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης B12 κάθε δεύτερη εβδομάδα συν καθημερινό φολικό οξύ και / ή σίδερο για έως και 12 εβδομάδες.

Για ψυχικές επιδόσεις, οι ακόλουθες δόσεις έχουν ληφθεί από το στόμα: 0,05-1 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β12 που λαμβάνεται καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες έως 5,4 έτη, 10 μικρογραμμάρια ή 50 μικρογραμμάρια κυανοκοβαλαμίνης ημερησίως για ένα μήνα και ένα χιλιοστόγραμμα κυανοκοβαλαμίνης εβδομαδιαίως για τέσσερις εβδομάδες. Μια ένεση 1,000 μικρογραμμαρίων βιταμίνης Β12 χρησιμοποιήθηκε καθημερινά για πέντε ημέρες, ακολουθούμενη από μία ένεση 1,000 μικρογραμμαρίων μηνιαίως για πέντε μήνες. Επιπλέον, 1000 μικρογραμμάρια ενέσεις έχουν χρησιμοποιηθεί εβδομαδιαία για τέσσερις εβδομάδες ή μηνιαία για έξι μήνες.

Για δηλητηρίαση με κυανιούχα, έχει χρησιμοποιηθεί ενδοφλέβια (IV) έγχυση πέντε γραμμαρίων υδροξοκοβαλαμίνης (έως 20 γραμμάρια).

Για κατάθλιψη, ένα χιλιοστόγραμμα κυανοκοβαλαμίνης, μέσω ενδομυϊκών ενέσεων, χρησιμοποιήθηκε εβδομαδιαίως για τέσσερις εβδομάδες.

Για την κληρονομική σιδεροβλαστική αναιμία, 100 μικρογραμμάρια ενδομυϊκής βιταμίνης Β12 χρησιμοποιήθηκαν μηνιαίως, με ή χωρίς ημερήσιο φολικό οξύ, για έως και τέσσερις μήνες.

Οι συνιστώμενες διαιτητικές ποσότητες (RDA) λείπουν για όλες τις ηλικιακές ομάδες · ως εκ τούτου, έχουν χρησιμοποιηθεί επαρκή επίπεδα πρόσληψης (AI). Τα επίπεδα RDA και AI της βιταμίνης Β12 είναι τα εξής: για βρέφη 0-6 μηνών, 0,4 μικρογραμμάρια (AI) · για βρέφη ηλικίας 7-12 μηνών, 0,5 μικρογραμμάρια (AI) · για παιδιά 1-3 ετών, 0,9 μικρογραμμάρια · για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, 1,2 μικρογραμμάρια · και για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, 1,8 μικρογραμμάρια.

Αυτή η μονογραφία βασισμένη σε τεκμήρια προετοιμάστηκε από τη The Natural Standard Research Research Collaboration