velban

Η ενδοφλέβια βελόνα ή καθετήρας πρέπει να τοποθετηθεί σωστά πριν από την ένεση οποιασδήποτε βινΒλαστίνης, καθώς η διαρροή στον περιβάλλοντα ιστό μπορεί να προκαλέσει σημαντικό ερεθισμό. Εάν εμφανιστεί εξαγγείωση, η ένεση θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως και το υπόλοιπο τμήμα της δόσης θα πρέπει να εισαχθεί σε άλλη φλέβα. Η τοπική ένεση υαλουρονιδάσης και η εφαρμογή μέτριας θερμότητας στην περιοχή της διαρροής βοηθούν στη διασπορά του φαρμάκου και πιστεύεται ότι ελαχιστοποιούν την ενόχληση και την πιθανότητα κυτταρίτιδας.

Χρήσεις για Velban

Θεραπευτική κατηγορία: Αντινεοπλασματικός παράγοντας

Φαρμακολογική κατηγορία: Μιτωτικός αναστολέας

Η βινβλαστίνη παρεμβαίνει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, τα οποία τελικά καταστρέφονται. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη φυσιολογικών κυττάρων του σώματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τη βινβλαστίνη, θα εμφανιστούν και άλλα αποτελέσματα. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι σοβαρά και πρέπει να αναφέρονται στον γιατρό σας. Άλλες επιδράσεις, όπως η απώλεια μαλλιών, μπορεί να μην είναι σοβαρές αλλά μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Ορισμένα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται έως μήνες ή χρόνια μετά τη χρήση του φαρμάκου.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με βινμπλαστίνη, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να μιλήσετε για το καλό που θα κάνει αυτό το φάρμακο καθώς και για τους κινδύνους από τη χρήση του.

Η βινβλαστίνη πρέπει να χορηγείται μόνο από ή κάτω από την άμεση επίβλεψη του γιατρού σας.

Μόλις ένα φάρμακο εγκριθεί για εμπορία για μια συγκεκριμένη χρήση, η εμπειρία μπορεί να δείξει ότι είναι επίσης χρήσιμη για άλλα ιατρικά προβλήματα. Αν και αυτές οι χρήσεις δεν περιλαμβάνονται στην επισήμανση των προϊόντων, η βινμπλαστίνη χρησιμοποιείται σε ορισμένους ασθενείς με τις ακόλουθες παθήσεις

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Πριν από τη χρήση του Velban

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Αυτό το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε παιδιά και δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διαφορετικές παρενέργειες ή προβλήματα από ό, τι σε ενήλικες.

Πολλά φάρμακα δεν έχουν δοκιμαστεί σε ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι γνωστό εάν δουλεύουν ακριβώς όπως κάνουν στους νεότερους ενήλικες ή αν προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες ή προβλήματα σε ηλικιωμένους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση βινβλαστίνης στους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Δεν συνιστάται η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Η βινμπλαστίνη χορηγείται μερικές φορές μαζί με ορισμένα άλλα φάρμακα. Εάν χρησιμοποιείτε συνδυασμό φαρμάκων, είναι σημαντικό να λαμβάνετε το καθένα στον κατάλληλο χρόνο. Εάν παίρνετε μερικά από αυτά τα φάρμακα από το στόμα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε έναν τρόπο να τα πάρετε στις κατάλληλες στιγμές.

Ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να πίνετε επιπλέον υγρά για να περάσετε περισσότερα ούρα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη των νεφρικών προβλημάτων και θα κρατήσει τους νεφρούς σας να λειτουργούν καλά.

Η βινβλαστίνη προκαλεί μερικές φορές ναυτία και έμετο. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να λαμβάνετε το φάρμακο, ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστος. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τρόπους για να μειώσετε αυτά τα αποτελέσματα.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί σωστά και να ελέγξετε για ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ενώ λαμβάνετε θεραπεία με βινμπλαστίνη και μετά τη διακοπή της θεραπείας με αυτήν, μην κάνετε εμβολιασμούς χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Η βινβλαστίνη μπορεί να μειώσει την αντίσταση του σώματός σας και υπάρχει πιθανότητα να πάρετε τη λοίμωξη που προτίθεται να προκαλέσει η ανοσοποίηση. Άλλοι άνθρωποι που ζουν στο νοικοκυριό σας δεν πρέπει να λαμβάνουν εμβόλιο από πολιομυελίτιδα από το στόμα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να περάσουν από τον ιό της πολιομυελίτιδας. Επίσης, αποφύγετε τα άτομα που έχουν πάρει από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας τους τελευταίους μήνες. Μην τους πλησιάζετε και μην μένετε στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους για πολύ καιρό. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε αυτές τις προφυλάξεις, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μια προστατευτική μάσκα προσώπου που καλύπτει τη μύτη και το στόμα.

Η βινβλαστίνη μπορεί προσωρινά να μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης. Μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή πήξη του αίματος. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε, ειδικά όταν ο αριθμός αίματός σας είναι χαμηλός, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης ή αιμορραγίας

Η σωστή χρήση του Velban

Εάν η βινμπλαστίνη κατά λάθος βγει έξω από τη φλέβα στην οποία έχει ενεθεί, μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει κάποια σημάδια. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό ή την νοσοκόμα εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Μαζί με τα αποτελέσματα που χρειάζονται, φάρμακα όπως η βινβλαστίνη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως προβλήματα αίματος, απώλεια μαλλιών και άλλες παρενέργειες. Αυτά και άλλα αποτελέσματα περιγράφονται παρακάτω. Επίσης, λόγω του τρόπου δράσης αυτών των φαρμάκων στο σώμα, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι μήνες ή χρόνια μετά τη χρήση του φαρμάκου. Αυτές οι καθυστερημένες επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία. Συζητήστε αυτά τα πιθανά αποτελέσματα με το γιατρό σας.

Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, εάν συμβεί κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Αυτό το φάρμακο προκαλεί συχνά προσωρινή απώλεια μαλλιών. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με βινμπλαστίνη ή μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να επιστρέψει η φυσιολογική ανάπτυξη των τριχών.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του Velban

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Κατηγορίες εγκυμοσύνης Δ Θετικές ενδείξεις κινδύνου

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Καρκινική καρβοπλατίνη, φθοροουρακίλη, κυκλοφωσφαμίδη, δοξορουβικίνη, κυτοξάνη, βινκριστίνη

Velban παρενέργειες

Velban (βινμπλαστίνη)

Το Σάρκωμα Kaposi, ταξόλη, paclitaxel, Doxil, βινμπλαστίνη, ιντερφερόνη άλφα-2b, λιποσωματική δοξορουβικίνη

Κυτταροφωσφαμίδιο του Hodgkin λεμφώματος, δοξορουβικίνη, Cytoxan, Opdivo, nivolumab, βινκριστίνη

Histiocytosis vinblastine