οδηγός κολπίτιδας – αίτια, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Τι είναι αυτό?

Η κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου. Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η λοίμωξη είναι η συνηθέστερη αιτία. Μετά την εμμηνόπαυση, ένα χαμηλό επίπεδο οιστρογόνου συχνά οδηγεί σε κολπική ατροφία (ατροφική κολπίτιδα). Η κολπίτιδα μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε ένα ερεθιστικό χημικό, όπως σπερματοκτόνο, ντους ή σαπούνι μπάνιου. Σχεδόν όλη η λοιμώδης κολπίτιδα προκαλείται από μία από τις τρεις λοιμώξεις. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια αλλαγή στον τύπο των βακτηρίων που ζουν κανονικά στον κόλπο και είναι η πιο συνηθισμένη αιτία μιας ανώμαλης κολπικής έκκρισης ή μιας δυσάρεστης κολπικής οσμής. Στη βακτηριακή κολπίτιδα, τα φυσιολογικά βακτήρια Lactobacillus αντικαθίστανται από άλλα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Prevotella, Mobiluncus, G. vaginalis και Mycoplasma hominis. Ο ακριβής λόγος για αυτήν την αλλαγή είναι άγνωστος. Στις εγκύους, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης χορήγησης. Οι κολπικές μολύνσεις Candida, επίσης καλούμενες μολύνσεις από κολπικές ζύμες, συνήθως προκαλούνται από τον μύκητα Candida albicans. Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, το 75% όλων των γυναικών είναι πιθανό να έχουν τουλάχιστον 1 κολπική λοίμωξη Candida και έως 45% 2 ή περισσότερες. Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες στις λοιμώξεις του κόλπου, αν το σώμα τους είναι υπό άγχος από την κακή διατροφή, την έλλειψη ύπνου ή ασθένειας, ή αν είναι έγκυος, παίρνει αντιβιοτικά ή χάπια ελέγχου των γεννήσεων ή τσιμπήματα πολύ συχνά. Οι γυναίκες με διαβήτη ή ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες μολύνσεις ζύμης. Η κολπίτιδα του τριχομόνου, που ονομάζεται επίσης τριχομονάση, είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια (STD) που προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μονοκύτταρο οργανισμό που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Ο τριχομονάς προκαλεί φλεγμονή του κόλπου, του τραχήλου και της ουρήθρας στις γυναίκες. Σε έγκυες γυναίκες, οι λοιμώξεις από Trichomonas μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρης ρήξης των μεμβρανών και πρόωρου τοκετού.

Συμπτώματα

Βακτηριακή βακτηρίωση – Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλεί μια ανώμαλη γκριζωπο-λευκή κολπική απόρριψη με μια μυρωδιά-μυρωδιά κολπική οσμή? Candida vaginitis – Candida vaginitis μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα? Κολπική φαγούρα ή πόνος? Μια παχιά τυποειδή τύπου κολπική απαλλαγή? Καύση δυσφορίας γύρω από το άνοιγμα του κόλπου, ειδικά αν τα ούρα αγγίζουν την περιοχή. Πόνος ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή

Διάγνωση

Μόλις περιγράψετε τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια γυναικολογική εξέταση και θα ελέγξει τα εξωτερικά σας γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο για φλεγμονή και ανώμαλη έκκριση.

Πόσο διαρκεί?

Η σωστή θεραπεία θεραπεύει έως το 90% των κολπικών μολύνσεων μέσα σε δύο εβδομάδες ή λιγότερο (συχνά μέσα σε λίγες μέρες), ανάλογα με τον τύπο της κολπίτιδας. Οι ανεπεξέργαστες κολπικές μολύνσεις μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια, με ή χωρίς συμπτώματα.

Πώς να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση υγείας

Επειδή η κολπίτιδα του Trichomonas είναι STD που μπορεί να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της μόλυνσης

Πώς να θεραπεύσετε αυτήν την κατάσταση υγείας

Σε γυναίκες που δεν είναι έγκυες, βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με το αντιβιοτικό μετρονιδαζόλιο είτε σε μορφή από του στόματος (Flagyl) είτε σε πηκτή (Metro-Gel). Η κλινδαμυκίνη (Cleocin) είναι επίσης αποτελεσματική. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις αυτών των φαρμάκων στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι διαφορετική για τις έγκυες γυναίκες. Δεν συνιστάται η τακτική θεραπεία των σεξουαλικών εταίρων, επειδή δεν φαίνεται να επηρεάζει ούτε το αποτέλεσμα της θεραπείας ούτε την πιθανότητα να μολυνθούν εκ νέου.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας κάθε φορά που έχετε κολπική δυσφορία ή μια ανώμαλη κολπική έκκριση, ειδικά εάν είστε έγκυος.

Πρόγνωση

Τα φάρμακα θεραπεύουν μέχρι και το 90% των κολπικών μολύνσεων. Εάν δεν βελτιώσετε με την πρώτη θεραπεία, ο γιατρός σας συνήθως μπορεί να θεραπεύσει τη λοίμωξη σας με μεγαλύτερη διάρκεια φαρμακευτικής αγωγής ή διαφορετικό φάρμακο. Η κολπίτιδα του τριχομόνου που επιμένει παρά την θεραπεία συνήθως συμβαίνει όταν δεν έχει γίνει θεραπεία του σεξουαλικού συντρόφου μιας γυναίκας. Χωρίς θεραπεία, ο σύντροφος θα συνεχίσει να μεταδίδει το Trichomonas.