την παράλυση του φωνητικού κορδονιού

Η παράλυση του φωνητικού καλωδίου εμφανίζεται όταν διαταράσσονται οι παλμοί των νεύρων στο φωνητικό σας κουτί (λάρυγγα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλυση των μυών του φωνητικού καλωδίου.

Η παράλυση του φωνητικού κορδονιού μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μιλάτε και να αναπνέετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φωνητικά σας κορδόνια, μερικές φορές αποκαλούνται φωνητικές πτυχές, δεν κάνουν παρά μόνο την παραγωγή ήχου. Προστατεύουν επίσης τον αεραγωγό σας, εμποδίζοντας τα τρόφιμα, τα ποτά και ακόμα και το σάλιο σας να εισέλθουν στην τραχεία (τραχεία) και να σας πνίξουν.

Υπάρχουν ορισμένες αιτίες της παράλυσης του φωνητικού καλωδίου, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεύρων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, των ιογενών λοιμώξεων και ορισμένων καρκίνων. Η θεραπεία για την παράλυση του φωνητικού κορδονιού συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Η φωνητική θεραπεία μπορεί μερικές φορές να είναι μια επιλογή.

Τα φωνητικά σας κορδόνια είναι δύο εύκαμπτες ζώνες μυϊκού ιστού που κάθονται στην είσοδο του καθετήρα (τραχεία). Όταν μιλάτε, οι μπάντες ενώνονται και δονείται για να κάνουν ήχο. Τον υπόλοιπο χρόνο, τα φωνητικά σχοινιά χαλαρώνουν σε ανοιχτή θέση, ώστε να μπορείτε να αναπνεύσετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις παράλυσης των φωνητικών καλωδίων, μόνο ένα φωνητικό καλώδιο παραλύεται. Αν και τα δύο φωνητικά σας κορδόνια επηρεάζονται, μπορεί να έχετε φωνητικές δυσκολίες, καθώς και σημαντικά προβλήματα με την αναπνοή και την κατάποση.

Σημεία και συμπτώματα της παράλυσης του φωνητικού ομφάλιου λώρου μπορεί να περιλαμβάνουν

Εάν έχετε ανεξήγητη, επίμονη βραχνάδα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ή εάν παρατηρήσετε ανεξήγητες αλλαγές φωνής ή δυσφορία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Τι μπορείς να κάνεις

Στην παράλυση των φωνητικών καλωδίων, οι νευρικές παλμώσεις στο φωνητικό σας κουτί (λάρυγγα) διαταράσσονται, με αποτέλεσμα την παράλυση του μυός. Οι γιατροί συχνά δεν γνωρίζουν την αιτία της παράλυσης των φωνητικών καλωδίων. Μπορούν να περιλαμβάνονται και τα γνωστά αίτια

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παράλυσης φωνητικού καλωδίου περιλαμβάνουν

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Τα προβλήματα αναπνοής που σχετίζονται με την παράλυση των φωνητικών καλωδίων μπορεί να είναι τόσο ήπια που έχετε απλά μια χυδαία φωνή ή μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Φωνητική θεραπεία

Επειδή η παράλυση του φωνητικού καλωδίου κρατά το άνοιγμα στον αεραγωγό από το πλήρες άνοιγμα ή το κλείσιμο, άλλες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνιγμό ή στην πραγματικότητα εισπνοή (αναρροφήστε) τροφή ή υγρό. Η αναρρόφηση που οδηγεί σε σοβαρή πνευμονία είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Χειρουργική επέμβαση

Είναι πιθανό να δείτε πρώτα τον γιατρό σας πρώτης περίθαλψης, εκτός και αν και τα δύο φωνητικά κορδόνια είναι παράλυτα. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα δείτε πρώτα σε ένα νοσοκομειακό κέντρο έκτακτης ανάγκης.

Αναδυόμενες θεραπείες

Μετά την αρχική αξιολόγηση, πιθανόν να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται σε διαταραχές του αυτιού, της μύτης και του λαιμού. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψω σε παθολογοανατόμο για φωνητική αξιολόγηση και θεραπεία.

Είναι χρήσιμο να φτάσετε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με τον γιατρό σας μπορεί να είναι περιορισμένος, οπότε η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για την παράλυση των φωνητικών καλωδίων, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε τυχόν πρόσθετες ερωτήσεις που σας παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει ορισμένες ερωτήσεις, όπως

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και τον τρόπο ζωής σας, να ακούσετε τη φωνή σας και να σας ρωτήσω για πόσο καιρό είχατε προβλήματα φωνής. Για να αξιολογήσετε περαιτέρω τα προβλήματα φωνής σας, μπορούν να εκτελεστούν οι παρακάτω δοκιμές

Λαρυγγοσκόπηση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τα φωνητικά σας κορδόνια χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη ή ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (γνωστό ως λαρυγγοσκόπιο ή ενδοσκόπιο) ή και τα δύο. Μπορείτε επίσης να έχετε ένα τεστ που ονομάζεται trobolaryngoscopy που γίνεται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πεδίο που περιέχει μια μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή στο άκρο της ή μια μεγαλύτερη κάμερα συνδεδεμένη με το κομμάτι προβολής του αντικειμένου.

Αυτά τα ειδικά ενδοσκόπια υψηλής μεγεθύνσεως επιτρέπουν στον γιατρό σας να βλέπει τα φωνητικά σας κορδόνια απευθείας ή σε μια οθόνη βίντεο για να καθορίσει την κίνηση και τη θέση των φωνητικών καλωδίων και αν επηρεάζεται ένα ή και τα δύο φωνητικά καλώδια.

Ηλεκτρομυογραφία της λαρυγγικής. Αυτή η δοκιμή μετρά τα ηλεκτρικά ρεύματα στους μυς του φωνητικού σας κουτιού. Για να λάβετε αυτές τις μετρήσεις, ο γιατρός σας συνήθως εισάγει μικρές βελόνες στους μυς του φωνητικού σας καλωδίου μέσω του δέρματος του λαιμού.

Αυτή η δοκιμή συνήθως δεν παρέχει πληροφορίες που μπορεί να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας, αλλά μπορεί να δώσει στον γιατρό σας πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά θα αναρρώσετε. Αυτή η δοκιμασία είναι πολύ χρήσιμη για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο θα αναρρώσετε όταν θα γίνει μεταξύ έξι εβδομάδων και έξι μηνών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

Η θεραπεία της παράλυσης του φωνητικού κορδονιού εξαρτάται από την αιτία, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τον χρόνο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φωνητική θεραπεία, χύδην ενέσεις, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό θεραπειών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βελτιωθείτε χωρίς χειρουργική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να καθυστερήσει τη μόνιμη χειρουργική επέμβαση για τουλάχιστον ένα χρόνο από την αρχή της παράλυσης του φωνητικού σας κορδονιού.

Ωστόσο, η χειρουργική θεραπεία με χύδην ενέσεις που περιέχουν ουσίες παρόμοιες με το κολλαγόνο γίνεται συχνά εντός των πρώτων 3 μηνών απώλειας φωνής.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής για χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φωνητική θεραπεία για να σας βοηθήσει να μην χρησιμοποιείτε τη φωνή σας εσφαλμένα, ενώ τα νεύρα θεραπεύονται.

Οι συνεδρίες φωνητικής θεραπείας περιλαμβάνουν ασκήσεις ή άλλες δραστηριότητες που ενισχύουν τα φωνητικά σας κορδόνια, βελτιώνουν τον έλεγχο της αναπνοής κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αποτρέπουν την ανώμαλη ένταση σε άλλους μύες γύρω από το παραλυμένο φωνητικό καλώδιο ή τα κορδόνια και προστατεύουν τον αεραγωγό σας κατά την κατάποση. Περιστασιακά, η φωνητική θεραπεία μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που χρειάζεστε εάν τα φωνητικά σας κορδόνια παραλύονταν σε μια θέση που δεν απαιτεί επιπλέον χύμα ή επανατοποθέτηση.

Εάν τα συμπτώματα παράλυσης του φωνητικού σας καλωδίου δεν αποκαθίστανται πλήρως από μόνα τους, μπορούν να προσφερθούν χειρουργικές θεραπείες για τη βελτίωση της ικανότητάς σας να μιλάτε και να καταπιείτε.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν

Τραχειοτομία. Αν και τα δύο φωνητικά σας κορδόνια είναι παράλυτα και τοποθετημένα κοντά, η ροή του αέρα θα μειωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε πολύ κόπο να αναπνεύσετε και να απαιτήσετε μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται τραχειοτομία.

Σε μια τραχειοτομή, γίνεται μια τομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας και ένα άνοιγμα που δημιουργείται απευθείας στην τραχεία (τραχεία). Ένας σωλήνας αναπνοής εισάγεται, επιτρέποντας στον αέρα να παρακάμψει τα ακινητοποιημένα φωνητικά καλώδια.

Η σύνδεση των φωνητικών κορδονιών σε μια εναλλακτική πηγή ηλεκτρικής διέγερσης – ίσως ένα νεύρο από άλλο μέρος του σώματος ή μια συσκευή παρόμοια με έναν καρδιακό βηματοδότη – μπορεί να αποκαταστήσει το άνοιγμα και το κλείσιμο των φωνητικών κορδονιών. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτό και άλλες επιλογές.

Η παράλυση του φωνητικού κορδονιού μπορεί να είναι απογοητευτική και μερικές φορές εξουθενωτική, ειδικά επειδή η φωνή σας επηρεάζει την ικανότητά σας να επικοινωνείτε. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να επικοινωνήσετε.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ανακτήσετε τη φωνή που κάποτε είχατε, η φωνητική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αποτελεσματικούς τρόπους αντιστάθμισης. Επιπλέον, ένας παθολογοανατόμος μπορεί να σας διδάξει αποτελεσματικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας χωρίς να προκαλέσετε περαιτέρω βλάβες στον φωνητικό μηχανισμό.

επισκεφθείτε το γιατρό σας