βιταμίνη k (τάξη) (από του στόματος, παρεντερική οδός) περιγραφή και εμπορικές ονομασίες

Οι βιταμίνες είναι ενώσεις που πρέπει να έχετε για την ανάπτυξη και την υγεία. Χρειάζονται μόνο σε μικρές ποσότητες και συνήθως διατίθενται στα τρόφιμα που τρώτε. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την κανονική πήξη του αίματος.

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει αυτά τα τρόφιμα, θα πρέπει να παίρνετε όλη τη βιταμίνη Κ που χρειάζεστε. Η μικρή βιταμίνη Κ χάνεται από τρόφιμα με συνηθισμένο μαγείρεμα.

Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα (διαλυτικά αίματος), η ποσότητα της βιταμίνης Κ στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει πόσο καλά λειτουργούν αυτά τα φάρμακα. Ο γιατρός σας ή ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στη διατροφή σας για να βοηθήσουν αυτά τα φάρμακα να λειτουργούν καλύτερα.

Η έλλειψη βιταμίνης Κ είναι σπάνια, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την πήξη του αίματος και στην αυξημένη αιμορραγία. Ο γιατρός σας μπορεί να το θεραπεύσει συνταγογραφώντας τη βιταμίνη Κ για εσάς.

Η βιταμίνη Κ χορηγείται συνήθως στα νεογέννητα βρέφη για την πρόληψη αιμορραγικών προβλημάτων.

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Δισκίο, κάψουλα

Εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής χωρίς συνταγή, διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τυχόν προφυλάξεις στην ετικέτα. Για τα συμπληρώματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα

Αλλεργίες

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα αυτής της ομάδας ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τα τρόφιμα βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Παιδιατρικός

Τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της βιταμίνης Κ, ιδιαίτερα της μεναδιόλης ή των υψηλών δόσεων φυτοναδιόνης. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα παρενεργειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα νεογνά, ειδικά τα πρόωρα μωρά, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτά τα αποτελέσματα από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Γηριατρική

Πολλά φάρμακα δεν έχουν δοκιμαστεί σε ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι γνωστό εάν δουλεύουν ακριβώς όπως κάνουν στους νεότερους ενήλικες ή αν προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες ή προβλήματα σε ηλικιωμένους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Κ στους ηλικιωμένους.

Η βιταμίνη Κ δεν έχει αναφερθεί ότι προκαλεί γενετικές ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα στον άνθρωπο. Ωστόσο, η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται επειδή έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ίκτερο και άλλα προβλήματα στο μωρό.

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Η βιταμίνη Κ που λαμβάνεται από τη μητέρα δεν έχει αναφερθεί ότι προκαλεί προβλήματα στα θηλάζοντα μωρά. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν δίνετε στο μωρό σας μια μη ενισχυμένη φόρμουλα. Σε αυτή την περίπτωση, το μωρό πρέπει να πάρει τις βιταμίνες που χρειάζονται με άλλο τρόπο.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά [OTC]).

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε αυτή την κατηγορία. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Δοσολογία

Πάρτε αυτό το φάρμακο μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην πάρετε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό, μην το παίρνετε πιο συχνά και μην το πάρετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας. Για το σκοπό αυτό μπορεί να προκληθούν σοβαρά ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως προβλήματα πήξης του αίματος.

Τα δοσολογικά φάρμακα αυτής της κατηγορίας θα είναι διαφορετικά για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτών των φαρμάκων. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με τις δόσεις που χάσατε.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Πείτε σε όλους τους ιατρούς και τους οδοντιάτρους που πηγαίνετε στο ότι παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Πριν από την έναρξη ή τη διακοπή της λήψης οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου, ελέγξτε πάντα με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς συνταγή (OTC)), ακόμη και ασπιρίνη. Άλλα φάρμακα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο αυτό επηρεάζει το σώμα σας

Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις. Μια εξέταση αίματος πρέπει να λαμβάνεται τακτικά για να δείτε πόσο γρήγορα το αίμα σας συμπτύσσεται. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να αποφασίσει πόσα φάρμακα χρειάζεστε.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, εάν συμβεί κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Χαμένη δόση

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αποθήκευση