οδηγός καρκίνου του αιδοίου – αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Τι είναι αυτό?

Ο καρκίνος Vulvar εμφανίζεται στον αιδοίο, στην εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του αιδοίου, συμπεριλαμβανομένων των χείλη, το μουντιού (το δέρμα και τον ιστό που καλύπτουν το ηβικό οστό), την κλειτορίδα ή τα κολπικά ή ουρηθρικά ανοίγματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επηρεάζει τις εσωτερικές άκρες των μεγάλων χειλέων ή των μικρών χειλέων. Η συντριπτική πλειονότητα των καρκίνων του αιδοίου είναι καρκινώματα πλακωδών κυττάρων. Αυτός ο καρκίνος αρχίζει σε πλακώδη κύτταρα, τον κύριο τύπο δερματικών κυττάρων. Ο σκωμωδικός καρκίνος των κυττάρων αναπτύσσεται συνήθως σε πολλά χρόνια. Πριν σχηματιστεί, τα ανώμαλα κύτταρα συνήθως αναπτύσσονται στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται επιθήλιο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται νεφρική ενδοεπιθηλιακή αιμορραγία (VIN). Μια άλλη κοινή μορφή καρκίνου του αιδοίου είναι το μελάνωμα. Συνήθως εμφανίζεται στα μικρά χείλη ή στην κλειτορίδα. Οι ασυνήθιστες μορφές καρκίνου του αιδοίου περιλαμβάνουν το αδενοκαρκίνωμα του αδένα του Bartholin και τη μη μαστική πάθηση Paget. Λίγοι καρκίνοι του αιδοίου είναι σαρκώματα. Αυτοί οι καρκίνοι εμφανίζονται στον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα. Ο καρκίνος του Vulvar είναι ασυνήθιστος, που αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του αιδοίου είναι άνω των 50 ετών και τα δύο τρίτα είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Πρόσφατα, οι νεότερες γυναίκες έχουν διαγνωστεί με VIN. Με την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία αυτής της προκαρκινικής κατάστασης, μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να αναπτύξει πραγματικό καρκίνο του αιδοίου. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του αιδοίου περιλαμβάνουν; που έχουν μη φυσιολογικά, προκαρκινικά αιμοσφαίρια. να μολυνθεί με ιό ανθρώπινου θηλώματος (HPV). τσιγάρα καπνίσματος · που έχει μια κατάσταση που σχετίζεται με ανοσοποιητική ανεπάρκεια (π.χ. μεταμόσχευση οργάνου). με αιμορραγική δυστροφία, μια κατάσταση στην οποία το δέρμα φαίνεται ανώμαλο και καλύπτεται με λευκά εξογκώματα. με προκαρκινικές αλλαγές στον αιδοίο. με προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο ή σε ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. που προέρχεται από τη βορειοευρωπαϊκή καταγωγή.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του αιδοίου και του VIN περιλαμβάνουν: επίμονη φαγούρα ή κάψιμο οπουδήποτε στο αιδοίο. ένα κόκκινο, ροζ, ή λευκό κομμάτι με μια κονδυλώδη ή ακατέργαστη επιφάνεια. μια λευκή τραχιά περιοχή στον αιδοίο. οδυνηρή ούρηση ή αιμορραγία. απαλλαγή που δεν σχετίζεται με την περίοδο σας. ένα έλκος δέρματος που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα.

Διάγνωση

Ο καρκίνος Vulvar διαγιγνώσκεται συνήθως με βιοψία. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού, συνήθως από το κέντρο της μη φυσιολογικής περιοχής, για να βεβαιωθεί ότι λαμβάνεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Ένας ειδικός θα εξετάσει τον ιστό κάτω από ένα μικροσκόπιο για να ελέγξει για καρκινικά και προκαρκινικά κύτταρα.

Πόσο διαρκεί?

Ο καρκίνος του Vulvar θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι να αντιμετωπιστεί.

Πώς να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση υγείας

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του αιδοίου. Μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε προκαρκινικές παθήσεις προτού να μετατραπούν σε επεμβατικό καρκίνο.

Πώς να θεραπεύσετε αυτήν την κατάσταση υγείας

Η θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο και τη θέση του. Η ηλικία σας, η γενική υγεία και η σημασία της διατήρησης της σεξουαλικής λειτουργίας θα επηρεάσουν επίσης τις επιλογές θεραπείας.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τον αιδοίο σας και την περιοχή γύρω του. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν έχετε

Πρόγνωση

Εάν οι προκαρκινικές αλλαγές του καρκίνου του αιδοίου και του αιδοίου εντοπιστούν νωρίς, οι πιθανότητες θεραπείας είναι εξαιρετικές. Το VIN είναι σχεδόν 100% σκληρό. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που έχουν καρκίνο του αιδοίου που δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εάν ο καρκίνος του αιδοίου έχει εισβάλει στους λεμφαδένες, η πρόγνωση εξαρτάται από τον αριθμό των λεμφαδένων που εμπλέκονται.