η βορικοναζόλη από του στόματος, ενδοφλεβίως

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιμυκητιασικά

Χρήσεις για τη βορικοναζόλη

Χημική κατηγορία: Τριαζόλη

η βορικοναζόλη πρέπει να χορηγείται μόνο από ή κάτω από την άμεση επίβλεψη του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για τη βορικοναζόλη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στη βορικοναζόλη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις της έγχυσης βορικοναζόλης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της έγχυσης βορικοναζόλης στους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Πριν από τη χρήση βορικοναζόλης

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν λαμβάνετε βορικοναζόλη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα φάρμακα που αναφέρονται παρακάτω. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση βορικοναζόλης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα δεν συνιστάται. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση βορικοναζόλης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση βορικοναζόλης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της βορικοναζόλης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Μια νοσοκόμα ή άλλος εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας θα σας δώσει ή το παιδί σας βορικοναζόλη. η βορικοναζόλη χορηγείται μέσω βελόνας τοποθετημένης σε μία από τις φλέβες σας. Θα δοθεί αργά, οπότε ο σωλήνας IV θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για έως και 2 ώρες.

Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει μερικές δόσεις βορικοναζόλης σε εσάς ή στο παιδί σας μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή σας και, στη συνέχεια, να σας μεταφέρω σε ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με αυτό, μιλήστε με το γιατρό σας.

η βορικοναζόλη συνοδεύεται από ενημερωτικό φυλλάδιο για τους ασθενείς. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε και να κατανοείτε αυτές τις πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι ρωτήσατε τον γιατρό σας για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει προσεκτικά εσάς ή το παιδί σας ενώ παίρνετε βορικοναζόλη. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι η βορικοναζόλη λειτουργεί σωστά. Απαιτούνται εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας ή του παιδιού σας δεν βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή εάν επιδεινωθούν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Η χρήση βορικοναζόλης ενώ είστε έγκυος μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας. Χρησιμοποιήστε μια αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων για να μην μείνετε έγκυος. Εάν πιστεύετε ότι έχετε μείνει έγκυος κατά τη χρήση του φαρμάκου, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κανένα από τα ακόλουθα φάρμακα, ενώ εσείς ή το παιδί σας λαμβάνετε βορικοναζόλη

Η χρήση οποιουδήποτε από αυτά μαζί με τη βορικοναζόλη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.

η βορικοναζόλη μπορεί να προκαλέσει κάποια άτομα να έχουν αλλαγές στην όραση, όπως θολή όραση και να βλέπουν φωτεινά σημεία ή κυματιστές γραμμές. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδράτε στη βορικοναζόλη πριν οδηγήσετε (ειδικά τη νύχτα), χρησιμοποιείτε μηχανές ή κάνετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δεν μπορείτε να δείτε καλά.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν έχετε ή το παιδί σας έχουν πόνο ή τρυφερότητα στο άνω στομάχι, ανοιχτό κόπρανα, σκουρόχρωμα ούρα, απώλεια όρεξης, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία ή κίτρινα μάτια ή δέρμα. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρού ηπατικού προβλήματος.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό. Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη ή λιποθυμία, ή μπορεί να έχετε γρήγορο, χτύπημα ή ανομοιόμορφο καρδιακό παλμό. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει αν εσείς ή οποιοσδήποτε στην οικογένειά σας είχε ποτέ πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, όπως η παράταση του διαστήματος QT.

η βορικοναζόλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης που ονομάζεται αντίδραση έγχυσης. Αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας, εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πυρετό, ρίγη, έξαψη, κνησμό ή δερματικό εξάνθημα, δύσπνοια, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, λιποθυμία ή σφίξιμο στο στήθος μέσα σε λίγες ώρες από την παραλαβή του.

Η σωστή χρήση της βορικοναζόλης

η βορικοναζόλη μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους. Αποφύγετε τις ηλιακές ακτίνες και τα κρεβάτια μαυρίσματος.

Σοβαρές δερματικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βορικοναζόλη. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε φουσκάλες, απολέπιση ή χαλαρό δέρμα, ερυθρές δερματικές βλάβες, σοβαρή ακμή ή δερματικό εξάνθημα, πληγές ή έλκη στο δέρμα ή πυρετό ή ρίγη ενώ χρησιμοποιείτε βορικοναζόλη.

η βορικοναζόλη μπορεί να προκαλέσει οστικός πόνος όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πόνο στα οστά ενώ χρησιμοποιείτε βορικοναζόλη.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας εάν εμφανιστεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση βορικοναζόλης

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Κατηγορίες εγκυμοσύνης Δ Θετικές ενδείξεις κινδύνου

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Ασπεργίλλωση, επεμβατική ιτρακοναζόλη, αμφοτερικίνη b, βορικοναζόλη, Αμφοκίνη, Sporanox, caspofungin

τις παρενέργειες της βορικοναζόλης

βορικοναζόλη

Μυκητιασική λοίμωξη, εσωτερική και διάχυτη φλουκοναζόλη, διφλουκάνη, βορικοναζόλη, Vfend

Candidemia fluconazole, Diflucan, ιτρακοναζόλη, αμφοτερικίνη b, βορικοναζόλη, Amphocin

Blastomycosis φλουκοναζόλη, κετοκοναζόλη, Diflucan, ιτρακοναζόλη, Nizoral, αμφοτερικίνη b