θεραπείες κοιλιακής μαρμαρυγής και φάρμακα

Οι θεραπείες έκτακτης ανάγκης για την κοιλιακή μαρμαρυγή εστιάζουν στην αποκατάσταση της ροής του αίματος μέσα από το σώμα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποφευχθεί η βλάβη στον εγκέφαλό σας και σε άλλα όργανα. Αφού αποκατασταθεί η ροή αίματος μέσω της καρδιάς σας, αν είναι απαραίτητο, θα έχετε επιλογές θεραπείας για να αποτρέψετε μελλοντικά επεισόδια κοιλιακής μαρμαρυγής.

Καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR). Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του αίματος μέσω του σώματος, μιμούμενος την κίνηση άντλησης που κάνει η καρδιά σας. Το CPR μπορεί να εκτελεστεί από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας.

Σε ιατρική κατάσταση, καλέστε πρώτα για ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης και, στη συνέχεια, ξεκινήστε την CPR πιέζοντας σκληρά και γρήγορα στο στήθος του ατόμου – περίπου 100 συμπίεσεις το λεπτό. Αφήστε το στήθος να σηκωθεί τελείως ανάμεσα στις συμπίεσεις. Εκτός εάν είστε εκπαιδευμένοι στην CPR, μην ανησυχείτε για την αναπνοή στο στόμα του ατόμου. Συνεχίστε τις θωρακικές συμπίεσεις έως ότου διατεθεί ένας φορητός απινιδωτής ή φτάσει το προσωπικό έκτακτης ανάγκης.

Απινίδωση. Η παράδοση ενός ηλεκτρικού σοκ μέσω του θωρακικού τοιχώματος στην καρδιά σταματά στιγμιαία την καρδιά και το χαοτικό ρυθμό. Αυτό συχνά επιτρέπει την επαναφορά του κανονικού καρδιακού ρυθμού.

Θεραπείες έκτακτης ανάγκης

Θεραπείες για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων

Εάν είναι διαθέσιμος ένας απινιδωτής δημόσιας χρήσης, ο καθένας μπορεί να το διαχειριστεί. Οι περισσότερες φωνητικές οδηγίες απινιδωτών για τη δημόσια χρήση καθώς τις χρησιμοποιείτε. Οι απινιδωτές δημόσιας χρήσης προγραμματίζονται για να αναγνωρίζουν την κοιλιακή μαρμαρυγή και να στέλνουν σοκ μόνο όταν χρειάζεται.

Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι η κοιλιακή σας μαρμαρυγή προκαλείται από μια αλλαγή στη δομή της καρδιάς σας, όπως ο ιστός που έχει σχηματιστεί από μια καρδιακή προσβολή, μπορεί να συστήσει να παίρνετε φάρμακα ή να κάνετε μια ιατρική διαδικασία για να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικής κοιλιακής μαρμαρυγής. Οι επιλογές θεραπείας μπορούν να περιλαμβάνουν

Εμφυτεύσιμος καρδιαγγειακός απινιδωτής (ICD). Αφού η κατάσταση σας σταθεροποιηθεί, ο γιατρός σας πιθανόν να συστήσει εμφύτευση ενός ICD. Ένα ICD είναι μια μονάδα που τροφοδοτείται με μπαταρία που εμφυτεύεται κοντά στην αριστερή κολόνα. Ένα ή περισσότερα σύρματα με ηλεκτρόδιο από το ICD τρέχουν μέσα από τις φλέβες στην καρδιά σας.

Το ICD παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό σας ρυθμό. Αν ανιχνεύσει έναν ρυθμό που είναι πολύ αργός, στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα το οποίο βηματοδοτεί την καρδιά σου ως βηματοδότη. Εάν ανιχνεύσει κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή, στέλνει σοκ χαμηλής ή υψηλής ενέργειας για να επαναφέρετε την καρδιά σας σε κανονικό ρυθμό. Μία ICD είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα για την πρόληψη μιας θανατηφόρου αρρυθμίας.

Στεφανιαία αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ. Αυτή η διαδικασία είναι για τη θεραπεία της σοβαρής στεφανιαίας νόσου. Ανοίγει μπλοκαρισμένες στεφανιαίες αρτηρίες, αφήνοντας το αίμα πιο ελεύθερο στην καρδιά σας. Εάν η κοιλιακή σας μαρμαρυγή προκλήθηκε από καρδιακή προσβολή, αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών επεισοδίων κοιλιακής μαρμαρυγής.

Οι γιατροί εισάγουν έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) ο οποίος περνάει μέσα από μια αρτηρία, συνήθως στο πόδι σας, σε μια μπλοκαρισμένη αρτηρία στην καρδιά σας. Αυτός ο καθετήρας είναι εφοδιασμένος με μια ειδική άκρη μπαλονιού που φουσκώνει για να ανοίξει μια κλειστή στεφανιαία αρτηρία. Ταυτόχρονα, ένα μεταλλικό πλέγμα μπορεί να εισαχθεί στην αρτηρία για να διατηρηθεί ανοικτό μακροπρόθεσμα, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος στην καρδιά σας. Η στεφανιαία αγγειοπλαστική μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με έναν στεφανιαίο καθετηριασμό (αγγειογράφημα), μια διαδικασία που οι γιατροί κάνουν πρώτα για να εντοπίσουν τις αρτηρίες που έχουν μειωθεί στην καρδιά.