βιταμίνης c (ασκορβικό οξύ)

Μονότυπο ασθενή φυσικού προτύπου®, Πνευματικά δικαιώματα © 2016 (). Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα. Η εμπορική διανομή απαγορεύεται. Αυτή η μονογραφία προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ειδική ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης προτού λάβετε αποφάσεις σχετικά με τις θεραπείες ή / και τις συνθήκες υγείας.

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία απαιτείται από τον οργανισμό για να σχηματίσει κολλαγόνο στα οστά, τους χόνδρους, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι διαιτητικές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια.

Η σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης C προκαλεί το σκορβούτο. Αν και σπάνια, το σκορβούτο έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Τα άτομα με το σκορβούτο υποβάλλονται σε θεραπεία με βιταμίνη C και πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Κλειδί για τους βαθμούς

Ανεπάρκεια βιταμίνης C (σκορβούτο)

Έχουν προταθεί πολλές χρήσεις για τη βιταμίνη C, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το όφελος από επιστημονικές μελέτες. Συγκεκριμένα, η έρευνα για το άσθμα, τον καρκίνο και τον διαβήτη παραμένει ασαφής και έχει διαπιστωθεί έλλειψη οφέλους για την πρόληψη καταρράκτη ή καρδιακών παθήσεων.

Η χρήση της βιταμίνης C στην πρόληψη ή θεραπεία του κρυολογήματος παραμένει αμφιλεγόμενη. Διεξήχθη εκτεταμένη έρευνα. Συνολικά, η βιταμίνη C δεν είχε επίδραση στην ανάπτυξη κρυολογήματος και στα ψυχρά συμπτώματα. Ωστόσο, η διάρκεια του κρύου ελαττώθηκε ελαφρώς. Ειδικότερα, οι άνθρωποι που ζουν σε ακραίες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών στους υποαρκτικούς, σκιέρ και μαραθωνοδρόμους, είχαν 50% μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρύου. Ο τομέας αυτός αξίζει επιπλέον έρευνα και μπορεί να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αθλητές ή τους στρατιωτικούς.

Οι παρακάτω δόσεις βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, δημοσιεύσεις, παραδοσιακή χρήση ή γνώμη εμπειρογνωμόνων. Πολλά βότανα και συμπληρώματα δεν έχουν ελεγχθεί διεξοδικά και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν μπορούν να αποδειχθούν. Τα εμπορικά σήματα μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, με μεταβλητά συστατικά, ακόμη και μέσα στο ίδιο εμπορικό σήμα. Οι παρακάτω δόσεις μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα προϊόντα. Πρέπει να διαβάσετε τις ετικέτες προϊόντων και να συζητήσετε τις δόσεις με έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν αρχίσετε τη θεραπεία.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη από το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών του Ινστιτούτου Ιατρικής για άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών είναι 90 mg ημερησίως βιταμίνης C · για γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών, είναι 75 mg ημερησίως · για τις εγκύους περισσότερες από 18 ετών, είναι 85 χιλιοστόγραμμα ημερησίως και για τις γυναίκες που θηλάζουν ηλικίας άνω των 18 ετών είναι 120 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Πρόσφατα, ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει εάν πρέπει να αυξηθεί η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Άλλοι έχουν συστήσει πρόσθετη ημερήσια πρόσληψη 35 mg σε μερικά άτομα, όπως καπνιστές.

Το ανώτατο όριο λήψης (UL) θα πρέπει να αποφεύγει να υπερβαίνει τα 2.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως σε άνδρες ή γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων ή των θηλαζουσών γυναικών).

Η βιταμίνη C χορηγούμενη από το στόμα ή από την ένεση είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του σκορβούτου. 100-250 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C χορηγήθηκε από το στόμα τέσσερις φορές την ημέρα για μία εβδομάδα. Ορισμένοι ειδικοί συνέστησαν 1-2 γραμμάρια ημερησίως για δύο ημέρες, ακολουθούμενες από 500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως για μία εβδομάδα. Τα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται εντός 24-48 ωρών και να θεραπεύονται πλήρως εντός επτά ημερών. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Για ασυμπτωματική ανεπάρκεια βιταμίνης C, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαμηλότερες ημερήσιες δόσεις.

Κοινή πρόληψη κρύου (ακραία περιβάλλοντα)

Για αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, χορηγούνται 200-1.000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες έως ένα έτος · 300-3.000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχει εγχυθεί στη φλέβα, από μία δόση έως μια διάρκεια οκτώ εβδομάδων.

Ενίσχυση απορρόφησης σιδήρου

Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, 500 mg βιταμίνης C έχουν ληφθεί καθημερινά από το στόμα.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Για την πρόληψη του καρκίνου, 120-2.000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχει ληφθεί από το στόμα καθημερινά για έξι έως οκτώ χρόνια.

Για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος σε άτομα σε ακραία περιβάλλοντα, 200 mg ή περισσότερη βιταμίνη C έχει ληφθεί από το στόμα καθημερινά για έως και 14 ημέρες.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)

Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ

Αναιμία

Για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος γενικά, 30-3.000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχει ληφθεί από το στόμα καθημερινά για δύο εβδομάδες έως οκτώ χειμώνες.

Για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, 200 mg έως 3 g έχουν ληφθεί από το στόμα καθημερινά για τρεις έως πέντε ημέρες ή περισσότερο.

Αντιοξειδωτικό

Για την πρόληψη σύνθετου περιφερειακού συνδρόμου πόνου σε άτομα με κατάγματα του καρπού, 500 mg βιταμίνης C έχουν ληφθεί από το στόμα καθημερινά για 50 ημέρες.

Αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)

Για τη γονιμότητα, 750 mg βιταμίνης C έχουν ληφθεί από το στόμα καθημερινά για έξι μήνες.

Ασθμα

Για καρδιακές παθήσεις, δόθηκαν 2 γραμμάρια βιταμίνης C από το στόμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από 1 γραμμάριο ημερησίως για πέντε ημέρες.

Για τη μόλυνση με το Η. Pylori, 400-1.000 mg βιταμίνης C χορηγήθηκαν καθημερινά στο στόμα για επτά εβδομάδες.

Για την υψηλή αρτηριακή πίεση, δόθηκαν 60-4000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C από το στόμα καθημερινά για 6-16 εβδομάδες.

Για την ασθένεια των νεφρών, 3 γραμμάρια βιταμίνης C χορηγήθηκαν από το στόμα πριν από τη νεφρική τοξική διαδικασία και στη συνέχεια 2 γραμμάρια μετά τη διαδικασία το βράδυ και πάλι το επόμενο πρωί · 100-200 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C χορηγήθηκε καθημερινά από το στόμα.

Για την ηπατική νόσος, 120-3000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχει ληφθεί από το στόμα καθημερινά για μία ημέρα έως έξι μήνες · η αποτελεσματικότητα στην ηπατική νόσο ήταν ελλιπής.

Για την επέκταση της ζωής, 60-2.000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχει ληφθεί από το στόμα καθημερινά για ένα μήνα έως 9,5 χρόνια.

Για την πρόληψη της ανοχής σε νιτρικά άλατα, 3-6 γραμμάρια βιταμίνης C έχουν ληφθεί καθημερινά στοματικά.

Για την εγκυμοσύνη, 100-1,000 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχει ληφθεί από το στόμα μέχρι τέσσερις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι την παράδοση.

Για τον καρκίνο του προστάτη, 500 mg βιταμίνης C έχουν ληφθεί από το στόμα καθημερινά για μέσο όρο οκτώ ετών.

Για την αναιμία, 200-300 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχει ενεθεί στη φλέβα τρεις φορές εβδομαδιαίως, για 3-6 μήνες.

Για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας, έχουν ληφθεί καθημερινά 500-1.500 mg βιταμίνης C από τρόφιμα και / ή συμπληρώματα.

Για την γήρανση του δέρματος, παρασκευάστηκαν καθημερινά παρασκευάσματα που περιέχουν 5-10% βιταμίνη C.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη από το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής των ΗΠΑ του Ινστιτούτου Ιατρικής για βρέφη ηλικίας 0-12 μηνών είναι η ποσότητα βιταμίνης C στο ανθρώπινο γάλα · για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, είναι 15 χιλιοστόγραμμα · για παιδιά 4- 8 ετών, είναι 25 χιλιοστογραμμάρια · για τα παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, είναι 45 χιλιοστόγραμμα · και για τους εφήβους ηλικίας 14 έως 18 ετών, είναι 75 χιλιοστόγραμμα για τα αγόρια και 65 χιλιοστόγραμμα για τα κορίτσια. Τα ανεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη C είναι 400 mg ημερησίως για παιδιά 1-3 ετών 650 mg καθημερινά για παιδιά 4-8 ετών 1,200 mg ημερησίως για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών και 1,800 mg καθημερινά για εφήβους και έγκυες και γαλουχούσες γυναίκες ηλικίας 14-18 ετών.

Για τις μεταβολικές ανωμαλίες, 100 mg βιταμίνης C έχουν ληφθεί από το στόμα.

Αυτισμός

Για ανεπάρκεια σκωρίας ή βιταμίνης C στα παιδιά, τα 100-300 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C έχουν ληφθεί καθημερινά στο στόμα σε διαιρεμένες δόσεις για δύο εβδομάδες. Τα μεγαλύτερα ή μεγαλύτερα παιδιά ενδέχεται να χρειάζονται δόσεις πιο κοντά στις συστάσεις για ενήλικες. Εάν η βιταμίνη C δεν είναι διαθέσιμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χυμός πορτοκαλιού. Τα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα σε 24-48 ώρες, με ανάλυση εντός επτά ημερών. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

Αιμορραγία των στομαχικών ελκών που προκαλούνται από ασπιρίνη

Αυτές οι χρήσεις έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους ή ζώα. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν αποδειχθεί πάντα. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι δυνητικά σοβαρές και πρέπει να αξιολογούνται από έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Σκεπτικό βαθμολόγησης

Οι παρακάτω χρήσεις βασίζονται στην παράδοση ή τις επιστημονικές θεωρίες. Συχνά δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως στον άνθρωπο και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν αποδειχθεί πάντα. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι δυνητικά σοβαρές και πρέπει να αξιολογούνται από έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσει τις επιπτώσεις της ασπιρίνης στην αραίωση του αίματος, αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη (Coumadin®) ή ηπαρίνη και φάρμακα κατά των αιμοπεταλίων όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix®).

Η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα Συνιστάται προσοχή κατά τη χρήση φαρμάκων που μπορεί επίσης να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος. Τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή φάρμακα για διαβήτη από το στόμα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ειδικευμένο επαγγελματία υγείας, συμπεριλαμβανομένου φαρμακοποιού. Μπορεί να απαιτούνται προσαρμογές φαρμάκων.

Η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Συνιστάται προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ακεταμινοφέν, παράγοντες οξίνισης, παράγοντες για τη νόσο του Parkinson, παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγοντες που αυξάνουν τη ροή ούρων, παράγοντες που χρησιμοποιούνται για το άσθμα, παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την καρδιά, τους πνεύμονες, το στομάχι ή τα έντερα, τα αντιβιοτικά, τα αντικαρκινικά φάρμακα, την ασπιρίνη, τα βαρβιτουρικά, τον έλεγχο των γεννήσεων που λαμβάνεται από το στόμα, τους παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης, τα οιστρογόνα, τη φλουφαιναζίνη, τα φάρμακα του HIV, την ινδιναβίρη, τα νεφρά παράγοντες που περιέχουν λεβοντόπα, νικαρδιπίνη, προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη (όπως τσιγάρα, πούρα, καπνός μάσησης ή μπαλώματα νικοτίνης), προγεστερόνες, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI) και σαλικυλικά άλατα.

Πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα αραίωσης του αίματος από βότανα και συμπληρώματα από αντιπηκτικά και αντι-αιμοπετάλια.

Μπερνς

Η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα Συνιστάται προσοχή όταν χρησιμοποιείτε βότανα ή συμπληρώματα που μπορεί επίσης να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να απαιτούν παρακολούθηση και οι δόσεις μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή.

Πρόληψη του καρκίνου

Η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Συνιστάται προσοχή σε άτομα που παίρνουν βότανα ή συμπληρώματα που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.

Θεραπεία καρκίνου

Συμπληρωματική χημειοθεραπεία

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ακερόλα, οξυνίζοντας βότανα και συμπληρώματα, αναστολείς της αλδοζικής αναγωγάσης, αντιόξινα, αντιβακτηριακά, αντικαρκινικά βότανα και συμπληρώματα, αντιοξειδωτικά, αντιρετροϊκά, τριαντάφυλλο Cherokee, βότανα και συμπληρώματα που μειώνουν τη χοληστερόλη, βότανα και συμπληρώματα για τη νόσο του Πάρκινσον, βότανα και συμπληρώματα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα βότανα και τα συμπληρώματα που αυξάνουν τη ροή των ούρων, τα βότανα και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για το άσθμα, τα βότανα και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των γεννήσεων, τα βότανα και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την καρδιά, ή έντερα, βότανα και συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για τα δόντια, τα μάτια ή το δέρμα, τα βότανα και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, τα ορμονικά βότανα και τα συμπληρώματα, το σίδηρο, τα βότανα και τα συμπληρώματα των νεφρών, λουτεΐνη, νιασίνη, φυτοοιστρογόνα, φυτοτροφιστερόνες, σαλικυλικά, οξυνίζοντας τα βότανα και τα συμπληρώματα, και τις βιταμίνες Β12 και Ε.

Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε μια συστηματική αναθεώρηση που έχει συνταχθεί και έχει αξιολογηθεί από συνεργάτες της Φυσικής Συνεχούς Ερευνητικής Συνεργασίας ().

Μονογραφική μεθοδολογία

Acid ascorbique (γαλλικά), acide cévitamique (γαλλικά), όξινο iso-ascorbique (γαλλικά), ακίδια L-ascorbique (γαλλικά), ácido ascórbico (ισπανικά), αντιορθωτική βιταμίνη, ασκορβικό ασβέστιο, ασκορβικό νάτριο, ασκορβικό οξύ (Γαλλικά), ασκορβικό σελήνιο, ασκορβικό νάτριο, βιταμίνη C (ισπανική), αντισημίτιδα βιταμίνης (γαλλική), ασκορβικό ασβέστιο, ασκορβικό ασβέστιο, , βιταμίνη C (γαλλική).

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν ρυθμίζει αυστηρά τα βότανα και τα συμπληρώματα. Δεν υπάρχει εγγύηση για αντοχή, καθαρότητα ή ασφάλεια των προϊόντων και οι επιπτώσεις ενδέχεται να διαφέρουν. Θα πρέπει πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες προϊόντων. Εάν έχετε ιατρική κατάσταση ή παίρνετε άλλα φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα, πρέπει να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης προτού ξεκινήσετε μια νέα θεραπεία. Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης αμέσως εάν παρουσιάσετε παρενέργειες.

Αποφύγετε εάν είστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε οποιαδήποτε συστατικά που υπάρχουν σε προϊόντα βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C θεωρείται γενικά ως ασφαλής σε ποσότητες που συνήθως λαμβάνονται από τρόφιμα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C θεωρούνται επίσης γενικά ασφαλή στα περισσότερα άτομα σε συνιστώμενες ποσότητες.

Η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή πόνο στην κοιλιά, πόνο στο στήθος, οδοντική διάβρωση, ζάλη, διάρροια, λιποθυμία, κόπωση, έξαψη, εμπλοκή στο έντερο, κεφαλαλγία, καούρα, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, αυξημένος κίνδυνος νόσου του Parkinson, ερεθισμένος οισοφάγος, , ναυτία, επιπλοκές των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μυρμηκίαση του δέρματος ή ερεθισμός, επιβράδυνση της κατάρτισης αντοχής, πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην καρδιά, επιπλοκές του ουροποιητικού συστήματος και έμετος.

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C έχουν συσχετιστεί με πολλαπλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν την πήξη του αίματος, τον θάνατο (που σχετίζεται με την καρδιά), τις πέτρες στα νεφρά, τις προ-οξειδωτικές επιδράσεις, τα προβλήματα με το πεπτικό σύστημα και την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε περιπτώσεις τοξικότητας λόγω μαζικών προσλήψεων βιταμίνης C, τα αναγκαστικά υγρά και η διούρηση μπορεί να είναι ευεργετικά.

Χρησιμοποιείτε προσεκτικά σε χρόνιες, μεγάλες δόσεις. Οι υγιείς ενήλικες που λαμβάνουν χρόνιες μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορεί να βιώσουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα όταν σταματούν να παίρνουν τις υψηλές δόσεις και να ξαναρχίσουν την κανονική πρόσληψη.

Η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις φαίνεται να παρεμβαίνει στις επιπτώσεις της αραίωσης του αίματος των αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη. Συνιστάται προσοχή σε άτομα με διαταραχές αιμορραγίας ή σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την αιμορραγία. Μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές δοσολογίας.

Η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα Συνιστάται προσοχή σε άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία και σε άτομα που παίρνουν φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος. Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος μπορεί να πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικευμένο επαγγελματία υγείας, συμπεριλαμβανομένου φαρμακοποιού. Μπορεί να απαιτούνται προσαρμογές φαρμάκων.

Η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Συνιστάται προσοχή σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χρησιμοποιήστε προσεκτικά τα άτομα με καρκίνο (π.χ. πνεύμονα), καταρράκτες, ανεπάρκεια αφυδρογονάσης γλυκόζης-6-φωσφορικής, αναιμία και σχετικές καταστάσεις, διαταραχές του εντέρου, πέτρες στα νεφρά ή δρεπανοκυτταρική νόσο.

Χρησιμοποιείτε προσεκτικά στους ανθρώπους μετά από αγγειοπλαστική και σε έγκυες γυναίκες που κινδυνεύουν από υψηλή πίεση αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιείτε προσεκτικά σε δόσεις μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες σε γυναίκες που θηλάζουν.

Χρησιμοποιείτε προσεκτικά τα άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά, αντικαρκινικούς παράγοντες, φάρμακα για τον ιό HIV, βαρβιτουρικά, οιστρογόνα, φλουφαιναζίνη ή συμπληρώματα σιδήρου.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Καρκίνο του παχέος εντέρου

Χρησιμοποιήστε βιταμίνη C με ένεση, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα νεφρικής λειτουργίας.

Χρησιμοποιείτε δισκία βιταμίνης C με προσοχή, καθώς η διάβρωση των οδοντοστοιχιών μπορεί να συμβεί συχνά από τη μάσηση δισκίων βιταμίνης C.

Αποφύγετε σε άτομα με γνωστή αλλεργία ή ευαισθησία σε οποιαδήποτε συστατικά των προϊόντων της βιταμίνης C.

Αποφύγετε τις υψηλές δόσεις βιταμίνης C σε άτομα με καταστάσεις επιδεινούμενες από αυξημένο οξύ, όπως προχωρημένη ηπατική νόσο, ουρική αρθρίτιδα, ασθένεια όπου τα νεφρά αποτυγχάνουν να απομακρύνουν το επιπλέον οξύ από το σώμα ή μια ασθένεια με πρόωρη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αποφύγετε τις υψηλές δόσεις βιταμίνης C σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή σε άτομα που παίρνουν παράγοντες που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά.

Η πρόσληψη βιταμίνης C από τα τρόφιμα γενικά θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Χρησιμοποιείτε προσεκτικά τις δόσεις που υπερβαίνουν τις συνιστώμενες σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Χρησιμοποιήστε προσεκτικά τη βιταμίνη C σε εκείνους που κινδυνεύουν από υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κοινή θεραπεία κρύου

Σύνθετο σύνδρομο περιφερειακού πόνου

Κυστική ίνωση

Άνοια

Διαβητική οφθαλμική νόσο

Πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου

Ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία (ΕΡΡ)

Άσκηση ανάκαμψης

Γονιμότητα

Ασθένεια της χοληδόχου κύστης

Καρδιακές συνθήκες

Η μόλυνση με Η. Pylori

Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή χοληστερόλη

HIV (μετάδοση)

Ισχαιμική καρδιακή πάθηση

Νεφρική Νόσος

Μόλυνση από μόλυβδο

Επέκταση ζωής

Bjelakovic G, Nikolova Ο, Gluud LL, et αϊ. Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα για την πρόληψη της θνησιμότητας σε υγιείς συμμετέχοντες και άτομα με διάφορες ασθένειες. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,3: CD007176, Coombes JS και Fassett RG. Αντιοξειδωτική θεραπεία σε ανθρώπους αιμοκάθαρσης: μια συστηματική ανασκόπηση. Νεφρού Int 2012,81 (3): 233-246 · Cortes-Jofre Μ, Rueda JR, Corsini-Munoz G, et αϊ. Φάρμακα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε υγιή άτομα. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,10: CD002141., Dror DK και Allen LH. Παρεμβάσεις με βιταμίνες Β6, Β12 και C κατά την εγκυμοσύνη. Pediatr. Perinat.Epidemiol. 2012,26 Suppl 1: 55-74, Evans JR και Lawrenson JG. Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για την επιβράδυνση της εξέλιξης του σχετιζόμενου με την ηλικία εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,11: CD000254., Harrison FE. Μια κριτική επισκόπηση της βιταμίνης C για την πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωσιακής παρακμής και της νόσου του Alzheimer. J Alzheimers.Dis. 2012,29 (4): 711-726, Hemila Η και Chalker Ε. Βιταμίνη C για την πρόληψη και θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2013,1: CD000980. Hovdenak N και Haram K. Επίδραση των μεταλλικών και βιταμινούχων συμπληρωμάτων στην έκβαση της εγκυμοσύνης. Eur.J Obstet.Gynecol.Reprod.Biol. 2012, 164 (2): 127-132.> Juraschek SP, Guallar Ε, Appel LJ, et αϊ. Επιδράσεις της συμπλήρωσης βιταμίνης C στην αρτηριακή πίεση: μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Am J Clin.Nutr 2012,95 (5): 1079-1088 · Konrad G και Katz A. Είναι απαραίτητοι περιορισμοί φαρμακευτικής αγωγής πριν από το FOBT ;: πρακτικές συμβουλές βασισμένες σε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Can.Fam.Physician 2012,58 (9): 939-948, Levis S και Theodore G. Περίληψη της συγκριτικής αποτελεσματικότητας της AHRQ για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε άνδρες και γυναίκες με χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπόρωση: επικαιροποίηση της έκθεσης 2007 . J Manag.Care Pharm 2012,18 (4 Suppl B): S1-15., Li H, Zou Y και Ding G. Διαιτοί παράγοντες που σχετίζονται με τη διάβρωση των οδοντοστοιχιών: μια μετα-ανάλυση. PLoS.One. 2012,7 (8): e42626, Morris MC, Beckett LA, Scherr ΡΑ, et αϊ. Η χρήση βιταμίνης Ε και βιταμίνης C και ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ. Alzheimer Dis.Assoc.Disord. 1998,12 (3): 121-126., Perez L, Heim L, Sherzai Α, et αϊ. Διατροφή και αγγειακή άνοια. J Nutr Health Aging 2012, 16 (4): 319-324., Vodopivec-Jamsek V, de Jongh Τ, Gurol-Urganci Ι, et αϊ. Μηνύματα κινητών τηλεφώνων για προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,12: CD007457.

Αυτή η μονογραφία βασισμένη σε τεκμήρια προετοιμάστηκε από τη The Natural Standard Research Research Collaboration

Ηπατική νόσος

Ασθένεια των πνευμόνων

Μεταβολικές ανωμαλίες

Νιτρική ανοχή

Διατροφική υποστήριξη (βρέφη)

Τη νόσο του Parkinson

Φυσική ικανότητα εργασίας

Πλάκα (στα δόντια)

Πνευμονία (πρόληψη)

Εγκυμοσύνη

Έλκη πιέσεως

Καρκίνος του προστάτη

Πρωτεϊνουρία (λευκωματουρία)

Γήρανση του δέρματος (ρυτίδες)

Συνθήκες του δέρματος

Δέρμα που προκαλείται από τον ήλιο

Διαταραχές της μελάγχρωσης του δέρματος

Πρόληψη εγκεφαλικού

Τέτανος

Διαβήτης τύπου 2

Η κολπίτιδα (φλεγμονή του κόλπου)

Καταρράκτης (ασθένεια των ματιών)

Κοινή πρόληψη κρύου (γενικά)

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Χρήσεις που βασίζονται στην παράδοση ή τη θεωρία