αλισκιρένη από το στόμα: χρήσεις, παρενέργειες, αλληλεπιδράσεις, εικόνες, προειδοποιήσεις και δοσολογία

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Tekturna

ΓΕΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ (ΟΙ): ΑΛΙΣΚΙΡΕΝ HEMIFUMARATE

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή (πιθανώς θανατηφόρα) βλάβη σε ένα αγέννητο μωρό εάν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη κατά τη λήψη αυτής της φαρμακευτικής αγωγής. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες και συζητήστε τη χρήση αξιόπιστων μορφών ελέγχου των γεννήσεων κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Εάν προγραμματίζετε εγκυμοσύνη, μείνετε έγκυος ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Η μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιακών προσβολών και των προβλημάτων στα νεφρά Το Aliskiren λειτουργεί χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει πιο εύκολα. Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως άμεσοι αναστολείς ρενίνης.

Διαβάστε το Φυλλάδιο Πληροφοριών για τον Ασθενή, εάν διατίθεται από τον φαρμακοποιό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο και κάθε φορά που παίρνετε ξαναγέμισμα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Πάρτε αυτό το φάρμακο από το στόμα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, συνήθως μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να πάρετε αυτό το φάρμακο με ή χωρίς φαγητό, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν τρόπο και να παίρνετε αυτό το φάρμακο με τον ίδιο τρόπο με κάθε δόση. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μειώσουν πόσο καλά απορροφάται αυτό το φάρμακο από το σώμα, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε τη λήψη αυτού του φαρμάκου με γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Μην πάρετε με χυμούς φρούτων (όπως μήλο, γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι), καθώς μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση αυτού του φαρμάκου.

Η δοσολογία βασίζεται στην ιατρική σας κατάσταση και στην ανταπόκριση στη θεραπεία.

Πάρτε αυτό το φάρμακο τακτικά για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από αυτό. Για να σας βοηθήσουμε να θυμηθείτε, πάρτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αισθάνονται άρρωστοι. Μπορεί να χρειαστούν 2 εβδομάδες προτού να πάρετε το πλήρες όφελος από αυτό το φάρμακο.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η κατάστασή σας δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί (οι μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης παραμένουν υψηλές ή αυξάνονται).

Μπορεί να εμφανιστεί ζάλη, ζάλη, βήχας, διάρροια ή κόπωση. Εάν κάποια από τις επιδράσεις αυτές επιμείνει ή επιδεινωθεί, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αμέσως.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο ζάλης και ζάλης, σηκώστε αργά όταν ανεβαίνετε από μια συνεδρίαση ή μια ξαπλωμένη θέση.

Θυμηθείτε ότι ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αυτό το φάρμακο επειδή έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως: λιποθυμία, συμπτώματα υψηλού επιπέδου του καλίου στο αίμα (όπως μυϊκή αδυναμία, αργός / ακανόνιστος καρδιακός παλμός), ασυνήθιστη αλλαγή στην ποσότητα των ούρων.

Μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο είναι σπάνια. Εντούτοις, πάρτε αμέσως ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως: εξάνθημα, κνησμός / πρήξιμο (ιδιαίτερα του προσώπου / γλώσσας / λαιμού), σοβαρή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτός δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Στις Η.Π.Α –

Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στο FDA στο 1-800-FDA-1088 ή στη διεύθυνση www.fda.gov/medwatch.

Στον Καναδά – Καλέστε το γιατρό σας για ιατρικές συμβουλές σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στο Health Canada στο 1-866-234-2345.

Πριν από τη λήψη αλισκιρένης, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν είστε αλλεργικός στο i. ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες. Αυτό το προϊόν μπορεί να περιέχει αδρανή συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα προβλήματα. Συζητήστε με τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό για το ιατρικό σας ιστορικό, ιδιαίτερα για: διαβήτη, νεφρική νόσο, σοβαρή απώλεια νερού και ορυκτών του σώματος (αφυδάτωση).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη. Μην οδηγείτε, χρησιμοποιείτε μηχανήματα ή κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί εγρήγορση μέχρι να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιες δραστηριότητες με ασφάλεια. Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά.

Η υπερβολική εφίδρωση, η διάρροια ή ο έμετος μπορεί να σας προκαλέσουν ζάλη. Αναφέρετε παρατεταμένη διάρροια ή έμετο στον γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καλίου. Πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα καλίου ή υποκατάστατα αλάτων που περιέχουν κάλιο, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φυτικών προϊόντων).

Αυτό το φάρμακο δεν συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να βλάψει ένα αγέννητο μωρό. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες. (Δείτε επίσης την ενότητα Προειδοποίηση.)

Δεν είναι γνωστό αν το φάρμακο αυτό περνά στο μητρικό γάλα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού θηλάσετε.

Δείτε επίσης τις ενότητες “Χρήση και προφυλάξεις”.

Οι αλληλεπιδράσεις με τα ναρκωτικά μπορεί να αλλάξουν τη λειτουργία των φαρμάκων σας ή να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών Το παρόν έγγραφο δεν περιέχει όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Διατηρήστε μια λίστα με όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων / μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φυτικών προϊόντων) και μοιραστείτε το με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Μην ξεκινήσετε, σταματήσετε ή αλλάξετε τη δοσολογία των φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Ορισμένα προϊόντα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αυτό το φάρμακο περιλαμβάνουν: φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο του καλίου στο αίμα (συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων του ACE όπως η βεναζεπρίλη / λισινοπρίλη, τα ARBs όπως candesartan / losartan, χάπια ελέγχου των γεννήσεων που περιέχουν drospirenone).

Άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την απομάκρυνση της αλισκιρένης από το σώμα σας, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της αλισκιρένης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ιτρακοναζόλη, κυκλοσπορίνη, κινιδίνη, μεταξύ άλλων.

Ελέγξτε τις ετικέτες σε όλα τα φάρμακά σας (όπως προϊόντα βήχα-κρύο, βοηθήματα διατροφής ή ΜΣΑΦ όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη), επειδή ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Εάν υπάρχει υπόνοια ύπαρξης υπερβολικής δόσης, επικοινωνήστε αμέσως με το κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων ή το τμήμα έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ μπορούν να καλέσουν το τοπικό κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων στο 1-800-222-1222. Οι κάτοικοι του Καναδά μπορούν να καλέσουν ένα επαρχιακό κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν: σοβαρή ζάλη, λιποθυμία.

Μην μοιράζεστε αυτό το φάρμακο με άλλους.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν αυτό το φάρμακο καλύτερα να περιλαμβάνουν την άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και την κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη / χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Θα πρέπει να διενεργούνται τακτικά εργαστηριακές ή / και ιατρικές εξετάσεις (όπως νεφρική λειτουργία, επίπεδα καλίου) για την παρακολούθηση της προόδου σας ή τον έλεγχο για ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Μάθετε πώς να παρακολουθείτε τη δική σας αρτηριακή πίεση στο σπίτι και να μοιραστείτε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας.

Εάν παραλείψετε μια δόση, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Εάν είναι κοντά στην ώρα της επόμενης δόσης, παραλείψτε τη χαμένη δόση και συνεχίστε το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάσετε τη δόση για να καλύψετε τη διαφορά.

Φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το φως και την υγρασία. Μην αποθηκεύετε στο μπάνιο. Κρατήστε όλα τα φάρμακα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Μην ξεπλύνετε τα φάρμακα κάτω από την τουαλέτα ή τα ξεπλύνετε σε μια αποστράγγιση, εκτός εάν σας το ζητήσετε. Απορρίψτε σωστά αυτό το προϊόν όταν έχει λήξει ή δεν είναι πλέον απαραίτητο. ή τοπική εταιρεία διάθεσης αποβλήτων.

Οκτώβριος 2015. Πνευματικά δικαιώματα (γ) 2015

Με το Ιατρείο της Ιατρικής, μπορείτε να ελέγξετε τις αλληλεπιδράσεις με τα ναρκωτικά.