Βιταμίνες και μέταλλα – Βιταμίνη D

Βιταμίνη D

Πώς να χτίσετε δυνατά οστά για τη ζωή

Τρόφιμα και διατροφή

Η βιταμίνη D έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικών στο σώμα.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για να κρατήσουν τα οστά και τα δόντια υγιή.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε οστικές παραμορφώσεις όπως ραχίτιδα στα παιδιά και οστικός πόνος και τρυφερότητα ως αποτέλεσμα μιας κατάστασης που ονομάζεται οστεομαλακία σε ενήλικες.

Παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από το φως του ήλιου στο δέρμα μας. Η βιταμίνη παρασκευάζεται από το σώμα μας κάτω από το δέρμα, σε αντίθεση με το ηλιακό φως του καλοκαιριού. Ωστόσο, αν βρίσκεστε στον ήλιο, φροντίστε να καλύψετε ή να προστατέψετε το δέρμα σας με αντηλιακό πριν κάνετε κόκκινο ή καούν.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο λήψης της βιταμίνης D από το ηλιακό φως.

Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε μικρό αριθμό τροφίμων. Καλές πηγές τροφίμων είναι

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αγελαδινό γάλα γενικά δεν αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης D επειδή δεν είναι εμπλουτισμένο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρουν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται, τρώγοντας μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας κάποιο καλοκαιρινό ήλιο.

Ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν να μην πάρουν αρκετή βιταμίνη D είναι

Το Υπουργείο Υγείας το συνιστά

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ένα καθημερινό συμπλήρωμα που περιέχει 10 μικρογραμμάρια (0,01mg) βιταμίνης D εάν

Μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα συμπληρώματα βιταμίνης D ή σταγόνες βιταμινών που περιέχουν βιταμίνη D (για χρήση από παιδιά κάτω των 5 ετών) στα περισσότερα φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Οι γυναίκες και τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα Υγιεινής έναρξης μπορούν να λάβουν δωρεάν συμπληρώματα που περιέχουν τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D.

Ανατρέξτε στον ιστότοπο “Υγιεινή εκκίνηση” για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχήμα.

Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D, μην πάρετε περισσότερο από 25 μικρογραμμάρια (0,025mg) την ημέρα, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβές. Ωστόσο, η λήψη λιγότερων από αυτό δεν είναι πιθανό να προκαλέσει κακό.

Το σώμα σας δεν κάνει πάρα πολύ βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο, αλλά πάντα θυμηθείτε να καλύψετε ή να προστατεύσετε το δέρμα σας εάν είστε έξω στον ήλιο για μεγάλες περιόδους.

Η λήψη πάρα πολλών συμπληρωμάτων βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει απορρόφηση περισσότερου ασβεστίου από ό, τι μπορεί να εκκρίνεται.

Η περίσσεια ασβεστίου μπορεί να κατατεθεί και να βλάψει τα νεφρά. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την απομάκρυνση του ασβεστίου από τα οστά, τα οποία μπορεί να τα μαλακώσει και να τα εξασθενήσει.

18/02 /

18/02 /

Τα αδύνατα οστά και οι πτώσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, αλλά πολλά μπορούν να γίνουν για την πρόληψή τους

Μάθετε πώς να επιτύχετε μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή για να σας βοηθήσουμε να κοιτάξετε και να αισθανθείτε το καλύτερό σας