τα συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες πρόκλησης του κόλπου

Τάσεις Υγείας Γυναικών

Η πρόπτωση της κολπικής κοιλότητας εμφανίζεται όταν το άνω τμήμα του κόλπου χάνει το κανονικό του σχήμα και πέφτει ή πέφτει προς τα κάτω στο κανάλι του κόλπου ή έξω από τον κόλπο. Μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή μαζί με την πρόπτωση της ουροδόχου κύστης (κυστοκήλη), ουρήθρα (ουρεθροκήλη), ορθού (ορθοκήλη) ή λεπτού εντέρου (εντεροκήλη). Η πρόπτωση της κολπικής κοιλότητας προκαλείται συνήθως από την αδυναμία των ιστών και των μυών της πυέλου και του κόλπου. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες που έχουν αφαιρεθεί η μήτρα τους (υστερεκτομή).

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η κορυφή του κόλπου είναι προσαρτημένη στο κάτω κοιλιακό τοίχωμα, στην κάτω ράχη (οσφυϊκή) σπονδυλική στήλη ή στους συνδέσμους της λεκάνης. Η πρόπτωση της κολπικής κοιλότητας συνήθως επισκευάζεται μέσω του κόλπου ή μιας κοιλιακής τομής και μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση είτε του ιστού ή του τεχνητού υλικού.

Η γενική αναισθησία χρησιμοποιείται συνήθως για την αποκατάσταση της πρόπτωσης του κόλπου. Μπορείτε να μείνετε στο νοσοκομείο από 1 έως 2 ημέρες. Κατά πάσα πιθανότητα θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες σε περίπου 6 εβδομάδες. Αποφύγετε έντονη δραστηριότητα για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Και αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας σταδιακά.

Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να επαναλάβουν τη σεξουαλική επαφή σε περίπου 6 εβδομάδες.

Η επισκευή μιας πρόπτωσης του κολπικού θησαυρού γίνεται για να αντιμετωπιστούν συμπτώματα όπως χαλάρωση ή πτώση της κορυφής του κόλπου στο κανάλι του κόλπου, ακράτεια ούρων και οδυνηρή επαφή.

Πυρκαγιά βαρύτητα? Οσφυαλγία; Μια μάζα που διογκώνεται στο κανάλι του κόλπου ή έξω από τον κόλπο που μπορεί να κάνει να στέκεται και να περπατάει δύσκολα. Άμεση απελευθέρωση ούρων (ακράτεια). Κολπική αιμορραγία.

Η πρόπτωση του κολπικού θηκαριού συμβαίνει συχνά με άλλες προλάβειες των πυελικών οργάνων. Έτσι ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε. Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει την πρόπτωση άλλων πυελικών οργάνων ή κατά τη διάρκεια της ρουτίνας σας, αυτό το πρόβλημα μπορεί επίσης να επιδιορθωθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Αιμορραγία; Ήπιος πόνος στους γλουτούς για 1 έως 2 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ακράτεια ούρων. Κατακράτηση ούρων. Μόλυνση; Ο σχηματισμός ενός ανώμαλου ανοίγματος ή σύνδεσης μεταξύ των οργάνων ή των τμημάτων του σώματος (συρίγγιο).

Αποφύγετε το κάπνισμα. Μείνετε σε υγιές βάρος για το ύψος σας. Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν στέλεχος στους κάτω πυελικούς μύες, όπως βαριά ανύψωση ή μεγάλες περιόδους στέρησης.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση ενώ έχετε έναν πεσσόριο στον κόλπο σας. Αυτή η εξέταση θα τον βοηθήσει να δούμε εάν η ακράτεια ούρων θα ήταν ένα πρόβλημα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αν η εξέταση δείχνει ότι η ακράτεια ούρων θα είναι ένα πρόβλημα, μπορεί να γίνει μια άλλη χειρουργική επέμβαση ταυτόχρονα για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλοί χειρουργικοί τρόποι για τη διόρθωση της πρόπτωσης του κόλπου. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα έχετε εξαρτάται από τον ιατρό που το εκτελεί, όπου το έχετε κάνει, και τη μοναδική σας κατάσταση υγείας. Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το ποια χειρουργική επέμβαση προσφέρει στους ασθενείς τα καλύτερα αποτελέσματα. 1

Οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης για την πρόπτωση της κολπικής κοιλότητας είναι ασυνήθιστες, αλλά περιλαμβάνουν

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα, αλλά όχι όλα, από τα προβλήματα που προκαλούνται από την πρόπτωση της κολπικής κοιλότητας. Εάν ο πυελικός πόνος, ο πόνος με την οσφυαλγία ή ο πόνος με συνουσία υπάρχουν πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο πόνος μπορεί να επιμείνει μετά το χειρουργείο. Τα συμπτώματα της κατακράτησης ούρων μπορεί να επιστρέψουν ή να επιδεινωθούν μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μπορείτε να ελέγξετε πολλές από τις δραστηριότητες που μπορεί να έχουν συμβάλει στην πρόπτωση του κολπικού θησαυρού σας ή να το χειροτερέψουν. Μετά το χειρουργείο

Συμπληρώστε το έντυπο πληροφοριών χειρουργικής επέμβασης (PDF) (Τι είναι ένα έγγραφο PDF;) για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

Lentz GM (2012). Ανατομικά ελαττώματα του κοιλιακού τοιχώματος και του πυελικού εδάφους. Στο GM Lentz et3ΐ., Eds., Comprehensive Gynecology, 6η έκδοση, σελ. 453-474. Φιλαδέλφεια: Μόσμπι Ελσεβιέ.

Sarah Marshall, MD – οικογενειακή ιατρική? Femi Olatunbosun, MB, FRCSC – Μαιευτική και Γυναικολογία

12 Μαρτίου 2014