αλδοντόνη από του στόματος: χρήσεις, παρενέργειες, αλληλεπιδράσεις, εικόνες, προειδοποιήσεις & δοσολογία

ΓΕΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Σπιρονολακτόνη

Η σπιρονολακτόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Η μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιακών προσβολών και των προβλημάτων στα νεφρά Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της οίδημα (οίδημα) που προκαλείται από ορισμένες καταστάσεις (όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική νόσο), αφαιρώντας την περίσσεια υγρών και βελτιώνοντας τα συμπτώματα όπως τα προβλήματα αναπνοής.

Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των χαμηλών επιπέδων καλίου και των συνθηκών στις οποίες το σώμα παράγει πάρα πολύ φυσικό χημικό (αλδοστερόνη).

Η σπιρονολακτόνη είναι γνωστή ως «χάπι ύδατος» (διουρητικό διάλυσης καλίου).

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Αυτή η ενότητα περιέχει χρήσεις αυτού του φαρμάκου που δεν αναφέρονται στην εγκεκριμένη επαγγελματική επισήμανση για το φάρμακο, αλλά μπορεί να συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για μια κατάσταση που παρατίθεται σε αυτό το τμήμα μόνο εάν έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπερβολικής ανάπτυξης τριχών (hirsutism) σε γυναίκες με ασθένεια των πολυκυστικών ωοθηκών.

Πάρτε αυτό το φάρμακο από το στόμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν εμφανιστεί διαταραχή του στομάχου, πάρτε το μαζί με τα τρόφιμα ή το γάλα. Το καλύτερο είναι να παίρνετε τη δόση σας νωρίς μέσα στην ημέρα (πριν από τις 6 μ.μ.) για να μην χρειαστεί να σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας για ούρηση. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Η δοσολογία βασίζεται στην ιατρική σας κατάσταση και στην αντίδραση στη θεραπεία. Στα παιδιά, η δοσολογία βασίζεται επίσης στο σωματικό βάρος.

Πάρτε αυτό το φάρμακο τακτικά προκειμένου να αποκομίσετε το μεγαλύτερο όφελος από αυτό. Θυμηθείτε να το χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα κάθε ημέρα σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αισθάνονται άρρωστοι.

Πάρτε αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε. Μην αυξάνετε τη δόση σας, το παίρνετε συχνότερα από το συνταγογραφούμενο ή διακόπτετε τη χρήση αυτού του φαρμάκου χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί όταν σταματήσει ξαφνικά το φάρμακο.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν επιδεινωθεί η κατάστασή σας (π.χ. εάν παρατηρήσετε αύξηση στις αναγνώσεις ρουτίνας της αρτηριακής σας πίεσης).

Μπορεί να εμφανιστεί υπνηλία, ζάλη, ζάλη, στομαχικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία, έμετος ή κεφαλαλγία. Για να ελαχιστοποιήσετε τη ζάλη, σηκώστε αργά όταν ανεβαίνετε από μια θέση σε καθιστή θέση. Εάν κάποια από αυτές τις επιδράσεις επιμείνει ή επιδεινωθεί, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αμέσως.

Θυμηθείτε ότι ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αυτό το φάρμακο επειδή έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως: αυξημένη δίψα, αλλαγή της ποσότητας ούρων, διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, ασυνήθιστη κόπωση / αδυναμία, μυϊκοί σπασμοί, μεταβολές περιόδου εμμήνου ρύσεως, πόνος στο στήθος, διεύρυνση του μαστού (γυναικομαστία) στους άνδρες, προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας, σημεία λοίμωξης (π.χ. πυρετός, επίμονος πονόλαιμος), σοβαρός πόνος στομάχου / κοιλιακής χώρας, επίμονη ναυτία / έμετος, εμετός που μοιάζει με καφέ, σκοτεινά ούρα, κιτρίνισμα των ματιών / /Αιμορραγία.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα καλίου, ειδικά σε ασθενείς με νεφρικά προβλήματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, πολύ υψηλά επίπεδα καλίου μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες: αργή / ακανόνιστη καρδιακή λειτουργία, μυϊκή αδυναμία.

Μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο είναι σπάνια. Εντούτοις, πάρτε αμέσως ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως: εξάνθημα, κνησμός / πρήξιμο (ιδιαίτερα του προσώπου / γλώσσας / λαιμού), σοβαρή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτός δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Στις Η.Π.Α –

Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στο FDA στο 1-800-FDA-1088 ή στη διεύθυνση www.fda.gov/medwatch.

Στον Καναδά – Καλέστε το γιατρό σας για ιατρικές συμβουλές σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στο Health Canada στο 1-866-234-2345.

Πριν από τη λήψη σπιρονολακτόνης, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν είστε αλλεργικός στο i. ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες. Αυτό το προϊόν μπορεί να περιέχει αδρανή συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα προβλήματα. Συζητήστε με τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πριν από τη χρήση αυτού του φαρμάκου, ενημερώστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας για το ιατρικό σας ιστορικό, ιδιαίτερα για: νεφρικά προβλήματα, προβλήματα στο συκώτι, ανισορροπία ανόργανων ουσιών (όπως υψηλό κάλιο, χαμηλό νάτριο), μειωμένη λειτουργία των επινεφριδίων (νόσος του Addison).

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φυτικών προϊόντων).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καλίου. Πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα καλίου ή υποκατάστατα αλάτων που περιέχουν κάλιο, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μπανάνες, ντομάτες, πατάτες και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη ή υπνηλία. Μην οδηγείτε, χρησιμοποιείτε μηχανήματα ή κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί εγρήγορση μέχρι να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιες δραστηριότητες με ασφάλεια. Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτού του φαρμάκου, ιδιαίτερα στις επιδράσεις στο κάλιο (βλ. Παράγραφο “Παρενέργειες”).

Αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι σαφώς απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζήτηση για τους κινδύνους και τα οφέλη με το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο περνάει στο μητρικό γάλα αλλά είναι απίθανο να βλάψει ένα νοσηλευτικό βρέφος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού θηλάσετε.

Δείτε επίσης την ενότητα Προφυλάξεις.

Οι αλληλεπιδράσεις με τα ναρκωτικά μπορεί να αλλάξουν τη λειτουργία των φαρμάκων σας ή να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών Το παρόν έγγραφο δεν περιέχει όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Διατηρήστε μια λίστα με όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων / μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φυτικών προϊόντων) και μοιραστείτε το με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Μην ξεκινήσετε, σταματήσετε ή αλλάξετε τη δοσολογία των φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Μερικά προϊόντα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αυτό το φάρμακο περιλαμβάνουν: λίθιο, φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο του καλίου στο αίμα (όπως αμιλορίδιο, κυκλοσπορίνη, επλερενόνη, τακρόλιμους, τριαμτερένη, χάπια ελέγχου των γεννήσεων που περιέχουν δροσπιρενόνη).

Ελέγξτε τις ετικέτες σε όλα τα φάρμακά σας (όπως προϊόντα βήχα-και-κρύο, βοηθήματα διατροφής ή NSAIDs όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη), επειδή ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση ή να επιδεινώσουν οίδημα (οίδημα).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της διγοξίνης ή της κορτιζόλης), πιθανόν να προκαλέσουν ψευδή αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό του εργαστηρίου και όλοι οι γιατροί σας γνωρίζουν ότι χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Εάν υπάρχει υπόνοια ύπαρξης υπερβολικής δόσης, επικοινωνήστε αμέσως με το κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων ή το τμήμα έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ μπορούν να καλέσουν το τοπικό κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων στο 1-800-222-1222. Οι κάτοικοι του Καναδά μπορούν να καλέσουν ένα επαρχιακό κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων.

Μην μοιράζεστε αυτό το φάρμακο με άλλους.

Θα πρέπει να πραγματοποιούνται περιοδικά εργαστηριακές ή / και ιατρικές εξετάσεις (όπως νεφρική / ηπατική λειτουργία, επίπεδα μετάλλων αίματος όπως κάλιο) για την παρακολούθηση της προόδου σας ή τον έλεγχο για παρενέργειες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Εάν παίρνετε αυτό το φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τα προγράμματα περιορισμού του στρες, η άσκηση και οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου. Συζητήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να σας ωφελήσουν.

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Συζητήστε με το γιατρό σας και μάθετε πώς να παρακολουθείτε τη δική σας αρτηριακή πίεση. Ενημερώστε το γιατρό σας για τις μετρήσεις της πίεσης του αίματος.

Εάν παραλείψετε μια δόση, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Εάν είναι κοντά στην ώρα της επόμενης δόσης, παραλείψτε τη χαμένη δόση και συνεχίστε το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάσετε τη δόση για να καλύψετε τη διαφορά.

Φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το φως και την υγρασία. Μην αποθηκεύετε στο μπάνιο. Κρατήστε όλα τα φάρμακα μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Μην ξεπλύνετε τα φάρμακα κάτω από την τουαλέτα ή τα ξεπλύνετε σε μια αποστράγγιση, εκτός εάν σας το ζητήσετε. Απορρίψτε σωστά αυτό το προϊόν όταν έχει λήξει ή δεν είναι πλέον απαραίτητο. ή τοπική εταιρεία διάθεσης αποβλήτων.

Οκτώβριος 2015. Πνευματικά δικαιώματα (γ) 2015

Με το Ιατρείο της Ιατρικής, μπορείτε να ελέγξετε τις αλληλεπιδράσεις με τα ναρκωτικά.